Desert tort cu blat pufos de nuca si crema de ness

de Gherca Daniela in Torturi, 25 Aug 2017 | 10807 vizualizari

 

Este un deliciu! Un tort rapid, cu ingrediente putine si foarte gustos. Are un parfum minunat de nuca, rom, ness si vanilie. Merita incercat! 
Am plecat de la reteta Oanei, Desert tort cu nuca si crema de vanilie, doar ca eu am preferat sa schimb crema, asa ca am folosit o crema de ness foarte delicioasa si am insiropat blaturile foarte, foarte bine cu cafea amestecata cu apa si esenta de rom...o nebunie :x
https://www.bucataras.ro/retete/desert-tort-cu-nuca-si-crema-de-vanilie-82742.html
La blatul de tort am schimbat si putin aroma, sa fie dupa gustul meu :D asa ca am adaugat vanilie, rom si cacao in locul unei linguri de faina...pot spune ca a iesit un super tort! :x

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 8 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 8 linguri de zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 250 g nuca macinata
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 plic praf de copt
  • Crema de ness:
  • 500 ml lapte
  • 150 g zahar brun
  • 4 oua
  • un praf de sare
  • 100 g amidon de porumb (maizena)
  • 2 pliculete de ness
  • 300 ml smantana pentru frisca neindulcita
  • Pentru sirop:
  • 1 cescuta de cafea
  • 1 cescuta de apa
  • 3 linguri zahar brun
  • esenta de rom
  • In plus:
  • Am folosit la ornat cirese confiate (amarena) voi puteti orna dupa preferinte cu glazura de ciocolata, nuci caramelizate, etc...
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu blat pufos de nuca si crema de ness:

Pentru blat: 

Mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, pe urma adaugam zaharul, lingura cu lingura si mixam pana cand obtinem o compozitie lucioasa. Adaugam si zaharul vanilat impreuna cu esentele (gupa gust, cca.1 lingurita din fiecare), mai mixam cateva secunde si ne ocupam de ingredientele uscate pe care le unim pe toate intr-un vas si le adaugam treptat peste bezea. Este bine sa amestecam cu o spatula de jos in sus pentru a nu se lasa bezeaua.
       Turnam compozitia rezultata intr-o tava cu pereti detasabili (eu am pus intr-o tava de 24 cm pentru 2 foi, voi puteti pune mai mica de 22 cm pentru 3 foi) pe care o tapetam cu hartie de copt doar pe fundul tavii, iar pe margini cu ulei si putina faina.
Dam tava la cuptor pentru 40-45 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, lasam sa se raceasca complet, timp in care ne ocupam de crema.


Pentru crema:
Punem laptele intr-un ibric incapator, pe foc si lasam pana se infierbanta, nu sa fiarba.
      Intre timp batem ouale cu sarea, zaharul si nessul pana se topeste zaharul, adaugam si amidonul, mai mixam putin si in fir subtire, adaugam laptele amestecand continuu pana la omogenizare.
     Compozitia rezultata o turnam inapoi in ibric si punem din nou pe foc amestecand continuu pana se ingroasa. Dam deoparte si turnam smanatana pentru frisca, amestecam energic cu telul, pe urma cu  mixerul si mai lasam putin pe foc pana mai da un clocot.
   Dam deoparte si lasam crema sa se raceasca complet. Inainte de asamblare o mixam din nou.

Asamblare:

      Taiem blatul in 2. Pe un platou asezam prima foaie, o insiropam foarte bine cu siropul obtinut din ingredientele postate mai sus, pe urma punem un strat de crema, a doua foaie de blat o insiropam la fel de bine, apoi invelim tortul cu restul de crema. Ornam dupa imaginatie.
      

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu blat pufos de nuca si crema de ness" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

Cofetarul Vesel 1

29.08.2017, 11:40

delicios!!!

kytz 1

30.08.2017, 16:04

Îmi place mult cum ”sună”!

mihaelar63 1

01.09.2017, 10:10

Crema de ness este preferata mea !!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort pentru Bunica, cu mousse de ciocolata alba